Klimatsmart boende

Att leva klimatsmart är att påverka miljön så lite som möjligt. Vi pratar om att välja ekologiskt och hör allt oftare talas om klimatsmart boende, men vad innebär det i praktiken? Miljövänliga hus är energisnåla och använder klimatvänliga lösningar. För den som bygger nytt från grunden gör dagens stora utbud det relativt enkelt att välja klimatsmarta alternativ. Men vad kan den som bor i ett äldre hus göra för miljön? Turligt nog är det även fullt möjligt att minska ett äldre boendes miljöpåverkan avsevärt. I den här texten presenteras såväl några enkla mindre förändringar som några mer omfattande steg på vägen mot ett mer klimatsmart boende.

Klimatsmart boende – Några enkla lösningar

När vi tänker på sätt att reducera hemmets energi- och miljöpåverkan funderar vi ofta på omfattande renovering men det finns en hel del små enkla förändringar som leder till ett mer klimatsmart boende, förutom att välja produkter med Svenskt Sigill på förpackningen. Att sänka inomhustemperaturen är en sådan liten förändring som gör skillnad. Det behövs bara att temperaturen sänks med någon grad för att spara mycket energi. På natten är det rent av behagligt med en svalare temperatur och den som reser bort kan låta termometern gå ner till 15 grader. Många lämnar hemelektronik på i stand-by läge. Gör det till en kvällsrutin att dra ur sladdar till tv-apparater, laddare och annan hemelektronisk utrustning innan läggdags.

I köket och tvättstugan finns några av husets mesta energitjuvar. Några enkla reflexer när vi genomför vardagssysslor gör stor skillnad för vår miljöpåverkan. Idag tittar många automatiskt på energimärkning är det är dags att köpa ny köksutrustning. I ett klimatsmart boende är det självklart med nya energisnåla vitvaror. Det är stor skillnad på energiförbrukningen hos en modern A++ maskin och en vitvara som har några år på nacken. En glaskeramikhäll drar till exempel cirka 25 % mindre energi än traditionella kokplattor. En dammig kompressor bakom kylen och frysen leder till ökad energiförbrukning, städa regelbundet bakom kyl och frys. Att tvätta och diska i låga temperaturer är också en enkel klimatvänlig vana.

Ett klimatsmart boende använder förnyelsebar energi

Renovera hemmet för ett bättre klimat

Ett riktigt klimatsmart boende är välisolerat. För den som bygger ett nytt hus är det en fråga om att välja väggar med god isoleringsförmåga. Den går naturligtvis även utmärkt att göra ett äldre hus mer miljövänligt. Den som tänkt helrenovera ett hus brukar rekommenderas att börja med att förbättra takets- och grundens isolering. Att tilläggsisolera väggarna brukar vara att föredra framför att isolera dem invändigt. Lågenergifönster och välisolerade ytterdörrar är andra klimatsmarta val som gör stor skillnad. Ventilation där frånluften återvinns och blir till värme är ett annat bra val för den som vill minska husets negativa påverkan på miljön.

Att byta ut ett gammalt värmesystem mot en nytt är ett stort steg mot ett klimatsmart boende. Sol, vind och bioenergi är alla exempel på förnyelsebar energi. Att installera solceller på taket eller elda med pellets är två sätt att ta tillvara på den här typen av energi. Att byta till värmepump och använda miljömärkt el är ett annat populärt klimatsmart alternativ. Man bör även tänka på att ha modern utrustning som reglerar värmesystemet samt att detta bör vara väl inställt och underhållas regelbundet.

Mot ett minskat koldioxidutsläpp

Ett klimatsmart boende kan göra stor skillnad för miljön. Enligt experter måste världens befolkning minska sitt utsläpp av koldioxid rejält för att atmosfären ska återgå till en stabil nivå. Om den globala uppvärmningen inte ska överstiga två grader får vi år 2050 inte släppa ut mer än två ton koldioxid per person och år. I ett internationellt perspektiv står sig svenska hushåll riktigt bra, men idag har vi ändå en lång väg att gå för att nå gränsen på två ton. I nuläget släpper vi ut ungefär fem ton årligen per person. Vi har helt inget val, för att klara målet bör var och en bland annat satsa på ett klimatsmart boende.